Το πρώτο επίσημο Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών στο Νομό Καβάλας ιδρύθηκε στις 21 Αυγούστου 1947 με την ονομασία “Συντεχνία Αδειούχων Ηλεκτροτεχνιτών Καβάλας”.  Οι δράσεις και οι αγώνες του Σωματείου από τότε είναι αμέτρητοι κυρίως για την επιβίωσή του και την ανάπτυξη του επαγγέλματος των ηλεκτρολόγων.  Ξεκίνησε με μόλις 11 μέλη.  Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε καταρχάς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στέγης, οπότε προσωρινά, στεγάστηκε διαδοχικά στα μαγαζιά των αείμνηστων συναδέλφων Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου και Άγγελου Βλαστού.

Κατά τα έτη 1953-1954 οπότε ξεκίνησε και η περίοδος εξηλεκτρισμού της επαρχίας του Νομού Καβάλας, άρχισαν να ανατέλλουν καλύτερες μέρες  για τους ηλεκτρολόγους της εποχής εκείνης. Η πρώτη μετονομασία της Συντεχνίας Ηλεκτροτεχνιτών σε Συντεχνία Αδειούχων Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας έγινε στις 24 Ιανουαρίου 1957. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον ηλεκτροτεχνίτες,  παρά μόνο ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες. Τότε τα μέλη της Συντεχνίας έγιναν 14.

Το 1958-1961 ξεκινούν οι επανεκτιμήσεις, η εξαγορά του ηλεκτρισμού του Δήμου Καβάλας από τη ΔΕΗ, οπότε ξεκινούν και οι εκτιμήσεις των εργασιών από τη ΔΕΗ.  Το επίπεδο ζωής του  ηλεκτρολόγου βελτιώνεται καθημερινά και τα έσοδα αυξάνονται. Έτσι, ενοικιάζεται το πρώτο γραφείο, το οποίο θα στεγάσει τους ηλεκτρολόγους και του Νόμου και της πόλης της Καβάλας. Αρχίζουν να πραγματοποιούνται οι πρώτες συνεστιάσεις, εκδρομές αλλά και χοροί. Τότε προσλαμβάνεται και η πρώτη υπάλληλος της Συντεχνίας, η Kα Δέσποινα Ιωαννίδου.  Όλα πλέον μαρτυρούν και συμβάλλουν προς την άνοδο του κλάδου.  Ο ζήλος για την εργασία, η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον έχει σαν αποτέλεσμα τα μέλη της συντεχνίας να ανέλθουν στα 28.  Όλοι, συσπειρωμένοι γύρω από το Διοικητικό Συμβούλιο, γνωρίζουν τις ευθύνες τους και έτσι αναπτύσσονται συνδικαλιστικές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις με τους υπόλοιπους Συνδέσμους.

Έτσι, στις 22.2.1961 γίνεται η τρίτη μετονομασία, από Συντεχνία Αδειούχων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας σε Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας που ισχύει μέχρι και σήμερα. Το
1962 ο Σύνδεσμος Καβάλας γίνεται μέλος της ΠΟΣΕΗ, ενώ από τότε έως και σήμερα
, αδιάλειπτα και δυναμικά εκπροσωπείται με αντιπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Μάλιστα, επί διετίας ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν, Καβάλας είχε την Α’ Αντιπροεδρία με τον αείμνηστο Λεωνίδα Καπετάνιο.

Ήδη από τις 23.2.1960 πέντε μέλη του Συνδέσμου, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, Άγγελος Βλαστός, Νικόλαος Πασχαλίδης, Ιωάννης Γιοβαννιός Ιωάννης και Παύλος Ποιμενίδης, είχαν συλλάβει ένα σχέδιο για τη λειτουργία Κοινού Ταμείου για τη μελέτη και εκπόνηση σχεδιαγραμμάτων και συνέταξαν τον κανονισμό του Κοινού Ταμείου  Ηλεκτρολόγων,  το οποίο είχες υπογραφεί από όλα τα μέλη.

Στις 27 Απριλίου του 1960 υπογράφεται η ίδρυση του και συντάσσεται το πρακτικό του Κοινού Ταμείου και στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, γίνεται η πρώτη Γενική Συνέλευση του Κοινού Ταμείου. Το 1968 γίνεται στην Καβάλα το πρώτο  Πανελλήνιο Συνέδριο Ηλεκτρολόγων, το οποίο αποτελεί θεσμό και πραγματοποιείται μέχρι σήμερα. Από τότε η Καβάλα έχει φιλοξενήσει δύο γνωμοδοτικά Προέδρων Ηλεκτρολόγων, δύο Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  και μία Γενική Συνέλευση της ΠΟΣΕΗ τον Μάιο του 2004 με την μεγαλύτερη συμμετοχή που υπήρξε ποτέ. Το 1972 προσλαμβάνεται η δεύτερη υπάλληλος του Συνδέσμου η κα Αναστασία Παπακωνσταντίνου, η οποία και παρέμεινε επί 28 χρόνια στο Σύνδεσμο, από τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε.Το 1977 δημιουργείται το Ταμείο Προνοίας από τους κ.κ. Δημήτριο Σάμιο, Λεωνίδα Καπετάνιο, Παράσχο Καβούνη, Δημήτριο Μαιχώση και Νικόλαο Τοπούζη. Το Ταμείο προσφέρει οικονομική βοήθεια στα εγγεγραμμένα μέλη όταν αυτά βγαίνουν στη σύνταξη.

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Καβάλας το 1980, ξεκίνησε η δημιουργία του Περιφερειακού Κλιμακίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Σύνδεσμος Καβάλας βρίσκονταν και βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για να ακολουθεί τις εξελίξεις του κλάδου αλλά και να ενημερώνει τα μέλη του.  Βασική επιδίωξη είναι η συνεχής επικοινωνία με τα μέλη του Συνδέσμου, με σκοπό την επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων. Δυναμικά στο χώρο του συνδικαλιστικού Κινήματος οργανώνονται επιμορφωτικά Σεμινάρια επιδιώκοντας την αναβάθμιση του κλάδου της περιοχής. Ούτως ή άλλως, ο Σύνδεσμος Καβάλας υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλά θέματα.

Στη σύγχρονη ιστορία του συνδέσμου περιλαμβάνονται πολλά σεμινάρια και ημερίδες με πανελλήνια αποδοχή και συμμετοχή, όπως αυτή που διοργανώθηκε στο ΙΜΑΡΕΤ από το Ινστιτούτο Χαλκού, η Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Ε.Η. στην πόλη της Καβάλας όπου φιλοξενήθηκαν 450 άτομα,  εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως αυτή στην Olympia Electronics, μια εταιρεία θαύμα για τα ελληνικά δεδομένα στην Μεθώνη Πιερίας, αλλά και σε πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο σύνδεσμος ωστόσο, δεν ξεχνάει να επιδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο στην περιοχή της Καβάλας αλλά και στο νησί της Θάσου, βοηθώντας να ηλεκτροδοτηθούν ακίνητα αναξιοπαθούντων συμπολιτών αλλά και να αποκατασταθούν βλάβες, με την δωρεάν προσφορά υπηρεσιών μελών του Συνδέσμου.

Σήμερα ο Σύνδεσμος αριθμεί 67 μέλη. Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας που εκλέχθηκαν από τις αρχαιρεσίες της 19/3/2017 είναι:

Πρόεδρος Μεταξάς Αναστάσιος
Αντιπρόεδρος Οικονόμου Ιωάννης
Γεν. Γραμματέας Κωνσταντινίδης Παναγιώτης
Ταμίας Γιαμουριάδης Θεόδωρος
Μέλος Δ.Σ. Ζησάκης Στέφανος

Διατελέσαντες Πρόεδροι

 • Άγγελος Βλαστός
 • Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου
 • Παράσχος Σάμιος
 • Λεωνίδας Καπετάνιος
 • Δαμιανός Νάστος
 • Δημήτριος Σάμιος
 • Νικόλαος Μαμαλικίδης
 • Παράσχος Καβούνης
 • Δημήτριος Μαιχωσής
 • Νικόλαος Τοπούζης
 • Αναστάσιος Μεταξάς

Κατάλογος των Εγγεγραμμένων Μελών του Συνδέσμου